miercuri, 16 iunie 2010

Monitorul de Cluj despre Teatrul Alb-Negru

Teatrul Alb-Negru, inceput de drum

AUTOR: ALEX PINTEA

Teatrul ne face inima sa vibreze, ne hraneste sufletul, ne imbogateste spiritul. Este o creatura vie care se autodistruge chiar in timp ce este creata, dar intotdeauna se ridica din propria cenusa. Amenintat cu disparitia odata cu ascensiunea cinematografiei, a televiziunii, a internetului, teatrul renaste mereu prin intermediul unor oameni care au inteles ca nu trebuie sa lase aceasta arta sa moara.

Teatru este ceva special. Pe scena poti fii oricine, si poti face orice. Asa gandesc si 11 tineri din municipiul Medias, care au format o grupa de teatru la initiativa Danielei Tulai-Depner, o eleva de liceu. Impreuna acestia repeta, si pregatesc premiera unei piese surpriza, o parodie.

Pasiune veche

Initiatorul acestei grupe de teatru este o eleva care a castigat recent Olimpiada Nationala de Limba Germana. Daniela Tulai-Depner spune ca iubeste teatrul de multa vreme, iar acum a reusit sa concretizeze dorinta de a face un grup de teatru. „De mica am pasiunea pentru teatru, si am vrut sa fac un grup si cu tinerii din Medias. Asa a pornit ideea de a ne intalni la repetitii, si ma bucur ca in asa scurt timp s-a format un grup atat de mare, dar mai ales ca radem mult cand ne intalnim, si totodata putem fi seriosi cand e vorba de repetitia propriu-zisa” explica Daniela.

Din curiozitate

Iulian Veza este elev la Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth in clasa a XI-a. A venit la teatru din curiozitate, iar acum a descoperit ca ii place teatru foarte mult. „Teatrul incepe sa imi dea o satisfactie tot mai mare cu fiecare repetitie. Incep sa regret ca nu am inceput mai repede cu aceasta arta. Curiozitatea m-a adus la acest grup, si venind la repetitii, am realizat cat de mult imi place. Sunt foarte nerabdator sa urc pentru prima data pe scena in fata publicului, si sa se deschida cortina” explica Iulian, cel care joaca rolul Contelui Dracula.

S-a regasit pe scena

Paul Popa invata in clasa a noua la Scoala Nationala de Gaz. Spune ca a descoperit tarziu ca ii place teatrul. Joaca rolul dentistului Contelui Dracula, personaj in care spune ca se regaseste. „Observ ca teatrul pentru mine este un hobby descoperit destul de tarziu. De mic cantam prin casa in fata oglinzii, dar nicioadata nu m-am gandit sa joc teatru. Ma bucur de rolul pe care il joc in piesa, deoarece vestimentatia, comportamentul, limbajul personajului sunt aproape identice cu ale mele. Insa pe scena trebuie sa fiu Doctor Windsor nu Paul, si sper ca o voi face cum trebuie” spune Paul Popa.

Grup extraordinar

Pentru Alexandru Suciu, repetitiile inseamna o alternativa de petrecere a timpului liber. Eleva in clasa a VII-a, ea spune ca face parte dintr-un grup extraordinar. „De ce teatru? Pentru ca inseamna mai mult decat o modalitate de a-ti petrece timpul liber. De mult imi doresc sa joc intr-o piesa de teatru, si acum s-a ivit ocazia. Grupul din care fac parte este extraordinar si sper sa continuam cat se poate de mult” spune Alexandra.

In rol de baiat

Andreea Bungiac, eleva in clasa a IX-a la Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth, a mai jucat teatru la scoala, iar acum a descoperit ca o pasioneaza. „Am venit la teatru pentru ca am vrut sa incerc ceva nou, si am descoperit astfel o noua pasiune. Imi place rolul foarte mult, desi e un rol de baiat, dar ma straduiesc sa-l interpretez tot mai convingator” explica Andreea.

Lucreaza cu seriozitate

Diana Oltean, Raluca Roman si Diana Homm, fac si ele parte din grupul care repeta in fiecare saptamana. Spun ca le plac repetitiile, si ca lucreaza cu seriozitate. „Imi fac prieteni noi cu care ma distrez la repetitii. De mica ma visam pe scena, si ma bucur ca am aceasta sansa. Alaturi de ceilalti ma simt fericita pe scena” explica Diana. La randul ei, Diana Homm spune ca pe scena poate fi altcineva. „Acolo pot sa fiu ceea ce in viata de zi cu zi nu imi permit sa fiu” spune tanara.

Provocare acceptata

Edith Tulai-Depner conduce la Medias o grupa de teatru in limba germana. Ea spune ca regizarea unei piese de teatru intr-o limba straina reprezinta o provocare pe care a acceptat-o cu placere. „Am acceptat provocarea, si imi face o deosebita placere sa lucrez cu acesti tineri. Grupul este unit, vin cu placere la repetitii, si in primul rand isi iau rolurile in serios, ceea ce este cel mai important lucru in teatru” explica Edith Tulai-Depner, regizorul piesei.

Parodie despre Dracula

„Si vampirii sunt doar oameni” de Jens Wurfel si Soren Pahl, este o parodie la adresa vampirilor si a filmelor de groaza. Sotii Dracula au un fiu care s-a nascut doar cu un singur colt de vampir, o rusine in lumea vampirilor. In momentul in care isi anunta vizita mult temuta Contesa Horror cu fiica ei Ettunia, problema devine pentru sotii Dracula tot mai grava. Contesa Horror vrea sa o casatoreasca pe Ettunia cu Dracula Junior, lucru de neinchipuit atat timp cat acesta are doar un dinte. Contele Dracula face ceea ce face orice parinte, il rapeste pe dentistul Windsor, un pasionat vanator de vampiri, in ideea ca acesta sa-l ajute la rezolvarea problemei dentare a fiului lui.












Mai multe informati: http://www.monitorulcj.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu